Nieuwsbrief vierde kwartaal 2020

Ymkje Creatieve Reizen

Ymkje.nl
Creatieve reizen

NIEUWSBRIEF

Het vierde kwartaal is al weer een maand oud nog een paar weken dan komen de feestdagen er aan. Wel wat anders dan andere jaren, laten we hopen dat ons land dan weer geel gekleurd is en we vrijelijk mogen reizen en kunnen genieten van onze vrienden en familie.

De laatste breiweek “aan kant doen” waar Monique Boonstra de workshops gaf was een doorslaand succes en gelukkig net op tijd. Want een week later dan hadden onze Vlaamse vrienden in quarantaine gemoeten, wat nu gelukkig nog niet het geval was.

De nodige voorzorgmaatregelen waren genomen. Iedereen kwam rechtstreeks naar de boot, de gezondheidsverklaring ondertekent en de extra regel als je beweegt van de ene plek naar de andere plek even een mondkapje voor.

De tafels waren voorzien van plexiglas. Maar het deed beslist geen afbreuk op de sfeer en de gezelligheid.

De workshops van Monique Boonstra waren zeer leerzaam en duidelijk. Ze had allerlei soorten garens voor iedereen en gaf diverse voorbeelden wat het effect is als je een bepaald soort garen gebruikt.

Elke dag kregen wij ruimvoldoende oefenmateriaal en uitgebreide documentatie om vervolgens hierna zelf aan de slag te gaan.

Concentratie al om en soms een zucht. Meer en meer werden wij met het kantvirus besmet. Wat veel prettiger is, dan dat andere virus ook om over te praten.

De eerste dag zijn wij meteen vertrokken naar Spakenburg waar we aan de buitensteiger lagen. Een schitterende plek met een weids uitzicht.

Wat hebben wij geboft met het weer.

Het was bladstil en tot laat in de avond zaten de meesten buiten.

’s Ochtends vroeg voeren wij in het zonovergoten landschap richting Kampen. Gedurende de tocht kregen wij onze tweede workshop van Monique. Ongelooflijk hoeveel kennis zij heeft over haar favoriete garens, geschiedenis en technieken.

Kampen kent een mooi centrum waar een paar van ons gezelschap zelfs herinneringen aan hebben, omdat ze er gewoond of gewerkt hebben. Aan de kade zie je al breiend vele grote en kleine schepen over de IJssel gaan. De warmste dag en nacht ooit zo laat in het seizoen werd optimaal benut.

De derde dag gingen we naar nog zo’n mooie stad: Harderwijk.

Ook Harderwijk kent een breiwinkel, waar iedereen erg enthousiast over waren, lees één, twee, drie, bolletjes wol gekocht hebben. Het schip Avontuur lag midden in het centrum, wat trouwens een hele vaarkunst vereiste van Toon om te draaien de volgende dag in een krappe zwaaikom.

Donderdag voeren we naar Spakenburg. En kregen we onze laatste vierde en laatste workshop.

Alle technieken zijn aan bod gekomen De groep was leergierig en enthousiast. Deze week is zeker voor herhaling vatbaar en ook Monique vindt het een leuke ervaring en heeft genoten èn zeebenen gekregen tot haar eigen verbazing.

Er was slechts één wolkje aan de horizon en dat was dat ons land telkens roder begon te kleuren. Ook al voeren wij door gele gebieden, waar toen nauwelijks tot geen besmettingen waren, de thuishaven kleurde inmiddels donkerrood. België meldt dat mensen komend uit het rode gebied vanaf vrijdag 16.00 uur in quarantaine moeten. Hierop is besloten om de volgende dag vroeg naar Amsterdam te varen, zodat onze Belgische vrienden ruimschoots op tijd thuis zijn. 

Toon stond om half acht al achter het roer en om 11.00 uur meerden we af in Amsterdam. Hierdoor konden de Vlamingen zelfs een trein eerder nemen waardoor ze ruimschoots op tijd thuis waren. Wegens een file op de Afsluitdijk deden Toon, ik en Alda er veel langer over.

Drie cursisten, die besmet zijn geraakt met het Kantvirus:

Kantvirus 1
Anoniem
Kantvirus2
Ria Knoefman
Kantvirus 3
Ontwerp: Hjemme van a passion for lace
Garen: Isager Alpaca 2, 50gr/-250
Foto en gebreid door Alda van Bentum.

De reizen van 2021

De voorjaarsreis Topdown trui breien van Naantje Knit is volgeboekt.

Reden om nog een najaarsreis Topdown trui breien te organiseren. 

De week start op maandagmiddag 13 september en eindigt vrijdag 17 september 2021. 
Hier zijn nog 7 plaatsen vrij.

Zijmaakthet vindt een week later plaats namelijk van 20 september en eindigt op 24 september 2021.
Annita Wilschut geeft hier de workshops, er is nog plek voor vier personen.

Alle informatie en inschrijfformulier vind je op deze website

Het maken van je eigen kleding gegeven door Rick vindt plaats van maandagmiddag 12 april tot en met vrijdagochtend 16 april. Je leert hier je kleding op maat te maken, dit kan een broek, blouse of jurk zijn. Gemaakt op je eigen naaimachine.

Doordat je de juiste maten kent en met je eigen naaimachine aan de slag gaat, kun je ook thuis oefenen met andere stoffen, want de basis heb je dan.

Gevorderden kunnen met meer ingewikkelder patronen aan de slag die ze van huis meenemen zoals: het maken van knoopsgaten of revers maken.

Toon en ik zorgen voor het volpension gedeelte. De sfeer en gezelligheid is goed en de omgeving fantastisch. Reden genoeg om deze midweek te volgen.

Quilten met Appie

Het quilten gebeurt ook in het Hunehuis, omdat je dan ook de quilters met eigen naaimachine mee kan laten doen. Natuurlijk blijven alle met de hand quilters ook meer dan welkom. Er is een programma voor de beginners en de (ver)gevorderde quilters kunnen of met haar eigen project bezig en krijgen desgevraagd advies of je kunt een nieuwe techniek aanleren.

De beginners gaan met de “login cabin”aan de slag. Het is eenvoudig aan te leren en je kunt hier veel varianten mee maken.

Boven zie je mijn allereerste login cabin.

Op de foto van Appie (rechts), zie je de diverse varianten die je met zo’n login cabin kunt maken. Je kiest je eigen kleuren en kleurcombinaties, hierdoor ontstaan deze patronen met de login cabin.

Ook hier verzorgen Toon en ik het volpension gedeelte. Het is beslist de moeite waard om deze midweek te ervaren. De workshops zijn zeer leerzaam en duidelijk. En de sfeer en gezelligheid staan hoog in ons vaandel.

Het Hunehuis

Het Hunehuis is één van de vele natuurvriendenhuizen van het Nivon. Maar persoonlijk vind ik het Hunehuis het mooiste huis in een werkelijk schitterende omgeving. Het zorgt voor rust en ruimte in je hoofd. Als je alleen al naar het uitzicht kijkt, laat je een diepe zucht. De slaapkamers zijn eenvoudig maar alles is aanwezig. Bij de goedkope kamers zijn er in elke gang zes douches en toiletten.

Op de foto zie je de ruimte waar we eten en quilten. Als we geluk hebben komt de schaapskudde vlak langs ons met de herder.

De weg, die naar het Hunehuis leidt, is alleen toegankelijk met de auto voor bezoekers van het Hunehuis.

Er zijn heel veel fiets en wandelroutes in deze omgeving, zodat je af en toe een frisse neus kunt halen.

En wat nog meer?

Tsja momenteel ligt alles op zijn gat, er zou in november een quiltbijeenkomst zijn, maar helaas, net zoals de breibeurs, gaat dit niet door. Het breicafé in Sneek is helaas ook dicht, wat ik wel ontzettend mis.

Er ontstaat toch bij mij een bepaalde knuffelhonger. Even bij praten, lachen en genieten van elkaar is voorlopig alleen in mijn dromen nog aanwezig. Ja, zo erg is het al met mij! Maar goed ik heb genoeg projecten waar ik me mee bezig hou, dus ik verveel mij niet.

Ik heb twee prachtige Keltische knoop mallen gekocht om te quilten, de stof en het garen is al in huis. De kleur is trouwens zeegroen.

Ook ben ik bezig met een trui uit het boek Inspired by Islay van Kate Davies Design.

Alleen heb ik andere kleuren gekozen, wit is erg mooi, alleen zeer besmettelijk. Ik heb gekozen voor donker groen en de kleurtjes vervangen door een gemêleerde bol ook van Lang genaamd Dipinto.

Ik ben tot de oksel gekomen en nu bezig met de mouwen en dan het bovenstuk nog.

Ben zeer benieuwd naar het eindresultaat.

Foto’s van jullie projecten zijn altijd welkom bij info@ymkje.nl

Deze nieuwsbrief is de laatste nieuwsbrief van dit jaar 2020. In februari verschijnt de eerste nieuwsbrief van 2021. De tijd vliegt, over een maandje is Sinterklaas de daken onveilig aan het maken. Ik wens iedereen gezonde en prettige maanden toe en tot volgend jaar.

 

Ik wens iedereen gezonde en prettige maanden toe
Ymkje.nl – CREATIEVE REIZEN
Ik wens iedereen gezonde en prettige maanden toe

Tot ziens aan boord.

Ymkje Rypkema
Ymkje.nl