NIEUWSBRIEF TWEEDE KWARTAAL 2021

Ymkje Creatieve Reizen

Ymkje.nl
Creatieve reizen

NIEUWSBRIEF

Een langere nieuwsbrief dan gebruikelijk, ik wens je veel lees plezier toe.

Nog steeds in Lock-down met zijn allen. Gelukkig komen er wel meer lichtpuntjes te voorschijn. Ik heb mijn focus nog steeds op de maand juni en ben vol vertrouwen dat onze schitterende vaarreis met Nana doorgaat!

Als alles volgens het stappenplan van de regering verloopt, moet dit ook zeker lukken.

Mensen die deze reis geboekt hebben, het komt goed! We gaan op de Avontuur een mooie week tegemoet. Wij zijn uiterst voorzichtig en hebben ervaring met een eerdere reis in coronatijd met alle gebruikelijke voorzorgmaatregelen en zelf iets meer. Iedereen kwam enthousiast van boord en heeft zich geen moment onveilig gevoeld en ook belangrijk: de sfeer was gewoon als vanouds, gezellig.

De groep houden we expres klein, zodat er voldoende afstand gehouden kan worden.
De crew is er klaar voor, het schip is er klaar voor en het zonnetje heb ik besteld. Dus trossen los en varen maar.

  • Door 2 annuleringen is er een éénpersoonshut vrij gekomen in de eerste en tweede vaarweek van Top-down breien met Naantje Knitt. Je kunt, als je wilt het inschrijfformulier invullen Je krijgt dan zo snel mogelijk een bevestiging hiervan.
 
  • Er zijn nog drie plaatsen vrij in de Quiltweek van oktober in het Natuurvriendenhuis.

Dus, wie heeft er zin om een midweek midden in de natuur lekker in het zonnetje op het terras te quilten of in één van de andere ruimtes van het Hunehuis.

Genieten van de schitterende natuur onder de deskundige leiding van Appie bezig zijn met quilten. Je bent van harte welkom.

Het maakt niet uit of je een absolute beginner bent of al een doorgewinterde quilt(s)ter.

Een moment voor jezelf en bezig zijn met hobby samen met gelijkgestemden, in een ontspannen sfeer. 

Een midweek quilten met Appie

Schaapskudde Hunehuis

Ingezonden berichten

Anita Peters – Vriesema heeft vier quiltboeken te koop.

Ze kosten € 5 per stuk. Mocht je interesse hebben dan kun je een mailtje sturen naar: anitavriesema@live.nl

Alexandra van Duine
En de shawl groeit…. Mensen die mij volgen op instagram (Alexandra_knits_and_more) hebben deze shawl vast al een keer gezien.
Dit is een patroon van Dorothy Bulac-Eriksen en heet Bjayzl. De ontwerpster is ook bekend als kostuumontwerpster van o.a. Star Trek en the Hunger Games. De lijst van films waar ze aan meewerkte, is indrukwekkend, net als haar ontworpen kostuums. De ontwerpen die ze op Ravelry heeft staan zijn qua aantal misschien bescheiden maar zeker niet qua techniek en uitstraling. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.
Terug naar het breiwerk. Ik brei deze shawl met Zauber Flower van Schoppel en 2 bollen Shetland van Lamana. Hiervoor gebruik ik een rondbreinaald van 3.75 mm met een kabel van 90 cm. Zeker in het begin van het patroon is het belangrijk, om goed op te letten wat je doet. 

Maar als je er eenmaal in zit, breidt het lekker weg. Het toch wel wat dramatische effect van de shawl wordt nog groter na het blokken. Ik kan haast niet wachten tot ik zo ver ben. De ontwerpster gaf mij toestemming het patroon te vertalen naar het Nederlands. Deze vertaling is alleen te bestellen bij Selden sà in Franeker met de garens. (seldensa@gmail.com)

In de vorige Nieuwsbrief, liet ik vol enthousiasme de nieuwe garens en ideeën zien (zie Nieuwsbrief 21-1). Inmiddels is er al weer een kwartaal bij gekomen en geen van mijn projecten zijn af. De blauwe spencer is de voorkant is zo goed als af, ben nu bezig met de V-hals.
De zijkant brei ik met een contrasterende gemêleerde bol blauw. Het is een eigen fantasie, dus ik ben heel benieuwd of het wat wordt.

De rode trui vergt meer aandacht. Ik heb deze een aantal keren uitgehaald om vol goede moed opnieuw te beginnen. Inmiddels gebruik ik een hulpdraad, maar toch voel ik mij niet echt gerust over het model. Dus even advies ingewonnen bij Anita van Ajoure. Zij stelde mij gerust, het komt allemaal goed. Nu brei ik weer met plezier afwisselend aan mijn spencer en rode trui .

Een stukje familie geschiedenis

Zoals mijn naam al doet vermoeden ben ik van Friese afkomst. Ik had dan ook geen opa’s en oma’s, maar een pake en beppe. De ene beppe was een kei in breien en de andere van mijn moeders kant een fantastische haakster. Zij kon met heel dun garen haken, dat kwam goed uit want de gehaakte kragen waren toentertijd helemaal in. En later de gehaakte lampenkapkleedjes over de ijzeren lampenkapjes. Van de ene beppe heb ik leren haken en de andere heeft mij het breien aangeleerd. Ik herinner mij nog steeds mijn plakhanden en de veel te strakke steken. Wat een drama. Uiteindelijk heb ik toch de smaak te pakken gekregen met als resultaat mijn creatieve reizen en de honger om er telkens weer wat nieuws bij te leren.

Ymkje.nl Creatieve reizen

Mijn moeder

Mijn moeder kon redelijk breien en haken, maar naaien was haar specialiteit zij heeft hier ook een opleiding in gevolgd. Haar jassen, toverde mijn moeder om in jasjes voor haar dochters. En de nieuwste mode maakte ze zelf met af en toe hulp uit het modetijdschrift Marion.
Ik kon mijn geluk dan ook niet op om van mijn zus een kartonnen doos vol oude breisels, haakwerk en 2 bladen te krijgen plus haar opleidingsschrift met aantekeningen uit 1944.

Zij heeft haar eigen trouwjurk ontworpen en later naar dit model de trouwjurk van mijn zus gemaakt:

 

Op de foto :Mijn vader en moeder in haar zelf ontworpen trouwjurk.

Mijn zus Joke met haar trouwjurk gemaakt door mijn moeder naar het model van haar trouwjurk, met wat kleine aanpassingen zoals het inkorten van de sleep.

Naast haar werkschrift, kreeg ik een schat aan mini modellen van bijvoorbeeld een gebreide borstrok en andere miniatuurbreisels.

Tijdschriften
In de doos trof ik Een Duits handwerkblad uit 1922 aan en een oude Libelle. Ik schat dat de Libelle een van de eerste is geweest. De voorkant heeft het echter niet overleefd dus weet ik niet exact het jaartal.

Zo lang de voorraad strekt, zet ik een patroon uit de oude doos in de Nieuwsbrief. Deze keer is het een patroon voor de echte diehards onder ons, het is een ajoure jurk uit een Libelle 19?? nr. 28.

Een grappig detail is de maatvoering, volgens mij zijn de maten 40 t/m 44 nu een stuk groter dan toentertijd. Daarom houd ik maat 44 aan in het patroon.

Een patroon uit de oude doos
Houd er rekening mee dat de maatvoering anders is, mocht je dit patroon na willen maken.

Met vooruitziende blik: Kantjapon

Zeer elegant is deze japon, waarvan de rok bestaat uit banen in kantpatroon. Ook in het voorpand en de mouwen is het kantmotief verwerkt. Daar het vaarvaardigen van de japon veel tijd vergt, plaatsen wij deze nu reeds, dan kunt u er in het najaar mee klaar zijn.

Werkbeschrijving voor maat 44.

Benodigdheden:900 g grijze katgoen of wol, 2 breinaalden no
2 ½, 2 ritssluitingen, met een lengte van 16 cm, 10 cm boorlint en een ceintuur.
Rok: Deze bestaat uit 10 klokbaantjes. Een aantal steken opzetten ter breedte van 24 cm. Hierboven in tricotst. Breien(heengaande naalden r, teruggaande naalden av) Bij een hoogte van 2 cm aan de goede kant van het werk 1 naald av breien, door gaan in tricotst en de middelste 45 st volgens het telpatroon breien. De teruggaande naalden steeds av. breien. Voor 1 overhaling 1 steek afhalen, 1 st. breien, de afgehaalde st. over de gebreide st. heen halen. Voor een dubbele mindering 1 st. afhalen en 2 st. te zamen breien, de afgehaalde st. over de te zamen gebreide st. heen halen. De 1e tot en met 6e naald herhalen tot een hoogte van 10 patronen. Daarna 1 maal de 61e tot en met 68e naald breien en vervolgens de 69e tot en met 74e naald herhalen tot een hoogte van 20 patronen (in het geheel). Nu eenmaal de 121e tot en met de 132e naald breien, de 133e tot en met 138e naald herhalen tot een hoogte van 30 patronen(in het geheel), 1 maal de 181e tot en met de 192e naald breien en daarna steeds de 193e tot en met de 198e naald herhalen tot een hoogte van 75 cm en afkanten. Op deze wijze 10 baantjes breien.

Rugpand: een aantal stk. Opzetten ter breedte van 41 cm (110 st) en hier boven in tricotst. breien. Aan beide zijden op regelmatige afstand één st meerderen tot een breedte van 50 cm (124) Bij een hoogte van 22 cm voor de armsgaten aan beide zijden eenmaal 6, eenmaal 2 en verder één steek afkanten tot een breedte van 37 cm ( 96) overblijft. Bij een hoogte van 26 cm voor het split, het werk in twee gelijke delen verdelen en boven iedere helft afzonderlijk verder breien. Bij een hoogte van 41 cm het werk in drie gelijke delen
verdelen, twee derde voor de schouder en een derde voor de hals. De st. voor de schouder in drie maal afkanten, de steken voor de hals ineens. De tweede helft op dezelfde doch tegenstelde wijze breien.

Voorpand: Het zelfde aantal st. als voor de rug opzetten, met 21 st. extra (131) hierboven in tricotst. breien en boven de 21 middelste st. volgens telpatroon te werk gaan (voor maat 44: 55 st. in tricotst. breien).
Het patroon verbreden zoals het tel patroon het aangeeft.

De open vakjes in de patroontekening in de 33ste en volgende naalden geven geen st. aan, en tellen dus niet mee, de V-tekentjes aan beide zijden van het telpatroon geven een meerdering aan, aan het begin en einde van de naald. Na de 47e naald van het telpatroon de 49e naald als de 43e naald breien, echter aan het begin en einde van de naald 1 st. minder en in het midden 4 st méér in tricotsteek breien. 51e naald\; als de 45e naald, hetzelfde aantal st. in tricotst. als bij de 49e naald breien, in het midden 2 st. te zamen breien, 11 r. en 1 overhaling. 53e naald: als de 47e naald echter aan het begin en aan het einde 1 st. minder en in het midden 2 st. méér in tricotst. breien. Deze laatste 6 naalden steeds herhalen. Het kantpatroon verschuift dus steeds 1 st. naar de zijkanten, het gedeelte in tricotst. In het midden wordt dus steeds breder. Langs de zijnaad doorgaan met meerderen tot een breedte van ruim 50 cm(indien nodig) (135 st.). Bij een hoogte van 22 cm het armsgat afkanten als bij de rug. Bij een hoogte van 41 cm. De schouders afkanten, eveneens als bij de rug, de overige st. ineens afkanten.

Mouw: Een aantal st. opzetten ter breedte van 38 cm (113 st) en hierboven 8 naalden in tricotst. breien. Vervolgens steeds afwisselend 3 maal de 6 naalden van het open patroon en 12 naalden tricotsteek breien.
Open patroon: 1e naald: 1 r., * 1 maal omslaan, 2 r., 1 dubb. mindering, 2 r., 1 maal omslaan, 1r. Van * af herhalen.
2e, 4e en 6e naald: av
3e naald: 2 r., *1 maal omslaan, 1 r, 1 dubb. mindering, 1 r.,1 maal omslaan, 3 r. Van * af herhalen.
5e naald: 3 r., * 1 maal omslaan, 1 dubb. mindering, 1 maal omslaan, 5 r. Van * af herhalen. Bij een hoogte van 16 cm aan het begin van iedere naald 2 st. afkanten, bij een hoogte van 24 cm aan het begin van iedere naald 1 st. afkanten tot een hoogte van 30 cm, de overige st. ineens afkanten.

De verschillende delen onder een vochtige doek zeer luchtig persen en in elkaar naaien. Langs de hals een zoom van 1 cm maken. Aan de onderkant van de mouwen 2 cm vasten haken, over de 2e toer verdeeld 10 cm minderen. Aan de bovenkant van de rok de in tricotsteek gebreide gedeelten dubbel vouwen voor de plooivorming en de plooi 14 cm vast zomen. Aan de onderkant een zoom maken. De naden afwerken met boorlint, in het split van de rug een ritssluiting naaien, en in de linkerzijnaad de andere ritssluiting bevestigen.

Einde citaat (De tekst is let(terlijk overgenomen, inclusief de komma’s en ouderwetse spelling.)

Heb jijzelf een leuk verhaal en foto’s, mail het naar mij!
info@ymkje.nl

Mocht je liever anoniem in de nieuwsbrief komen, meld dit er even bij dan zorg ik hiervoor.

  • Je kunt deze naar mij toe mailen met een klein verhaaltje erbij. Mocht je liever anoniem in de nieuwsbrief komen, meld dit er even bij dan zorg ik hiervoor.
  • Alle reizen van Ymkje.nl gelden strikte Coronamaatregelen, zie nieuwsbrief IV voor foto’s.
  • Ik ben op Facebook te vinden onder:  Ymkje Creatieve reizen
  • De volgende nieuwsbrief komt in september, waar de wereld er weer heel anders uit ziet.

 

Blijf in de tussenliggende tijd gezond.

Ymkje Rypkema
Ymkje.nl – Creatieve reizen