Nieuwsbrief eerste kwartaal 2022

Ymkje Creatieve Reizen

Ymkje.nl
Creatieve reizen

DE NIEUWSBRIEF WORDT ALLEEN NOG GEMAILD ALS JE JE HIERVOOR HEBT OPGEGEVEN EN VERSCHIJNT MAXIMAAL 4 X PER JAAR

De eerste breiweek op de Avontuur
Keltisch kabelen gegeven door Naantje Knit
16 mei – 20 mei 2022

Gedurende de week komen alle mogelijke technieken aan bod om de ingewikkeld lijkende knopen te leren breien. Nana neemt verschillende patronen mee, die ze speciaal voor de reis op de breiboot van Ymkje.nl reis heeft ontworpen.
Met naalden 2,5 en 3,5 afhankelijk van je hand van breien kom je een heel eind. Ook zijn een aantal projecten geschikt voor rechte pennen. Garen en het patroon om te oefenen zit bij de prijs inbegrepen.
Route: De Noord Route (A16)
Maandag vertrekken we op tijd van Amsterdam naar Haarlem. We liggen midden in het centrum het Teylersmuseum ligt aan de overkant van de straat. Dinsdag varen via de Zaanse Schans naar Wormerveer, Wormerveer is een heel klein plaatsje, maar in dezelfde straat waar wij aan leggen, zit een leuke breiwinkel. Woensdag varen we naar Alkmaar, het centrum is op loopafstand. Er zijn leuke smalle straatjes, waar van alles te zien valt. Donderdag zijn we al weer op de terugweg en meren we af in het centrum van Purmerend en de volgende ochtend, vrijdags varen we weer naar het Oosterdok in Amsterdam. Na de lunch gaat iedereen weer zijnsweegs met een koffer vol ideeën en zeer waarschijnlijk ook wolletjes.

Monique Boonstra (A1306)
13 juni t/m 17 juni 2022

Deze week, staat in het teken van kant breien. Monique is een begrip in binnen- en buitenland met haar specialisme: kantbreien. Deze reis is volgeboekt, je kunt nog wel op de wachtlijst komen.
Route: De Hollandroute
Goud van oud, maar voor een speciale reden, de bedoeling is namelijk om in Leiden naar de TRC te gaan en daar samen met Monique oud kantwerk te bewonderen.
Maandag Haarlem, dinsdag Leiden, Woensdag Alphen a/d Rijn, Donderdag Uithoorn, Vrijdag dwars door Amsterdam over de Amstel naar het Oosterdok.

Zijmaakthet met Annita Wilschut
12 t/m 16 september

17 t/m 21 september
Er is nog slechts één hut vrij om een tiendaagse reis te boeken, dit is of een grote éénpersoonshut of kan als een tweepersoonshut geboekt worden.

In de eerste week zijn nog 2 hutten beschikbaar: 1 tweepersoonshut en 1 grote éénpersoonshut.
In de tweede week is er nog één hut vrij (kan zowel als een grote éénpersoonshut of een tweepersoonshut geboekt worden)
Annita staat bekend om haar prachtige knuffels. Dit jaar wordt het breien van een knuffel en het aanleren van een breitechniek gecombineerd.

In de eerste week staat het breien van een knuffel centraal en tijdens de tweede, aansluitende vijfdaagse brei je een fair-isle truitje hiervoor, inclusief het inknippen om een split in de trui te maken.
In de eerste week ligt de nadruk op de technieken die gebruikt worden bij het naadloos rondbreien van een knuffel, waar veel breitechnieken aan de orde komen zoals meerderen, magic-loop breien, dichte opzet voor magic-loop breien, gebruik van een voorlopige opzet, stekenopname langs de zijkant van het breiwerk, verkorte toeren breien, mazen en waarschijnlijk nog veel meer. Ook wordt er aandacht besteed aan het mooi afwerken en opvullen van knuffels.

In de tweede midweek wordt een top-down, naadloos, fair-isle raglan truitje gebreid. Hier leer je hoe je gemakkelijk met 2 kleuren kunt breien en hoe je voorkomt dat er lussen aan de achterkant komen. In het voorbijgaan zie je hoe een top-down raglantruitje in elkaar zit. Tot slot wordt er een splitje in het truitje zelf gemaakt door het breiwerk in te knippen en de randen mooi af te werken. Als dit allemaal goed is gelukt, durf je een grote trui in deze technieken misschien ook wel aan .

Route: Rijnroute (week I) en IJsselroute (week II)
De eerste route is nieuw. Omdat we een tiendaagse reis organiseren, kunnen we verder wegvaren, waardoor deze eerste week in Zwolle eindigt! Vandaar start de volgende breiweek vanuit Zwolle
De eerste week, doen we de volgende plaatsen aan: Maandag van Amsterdam naar Wijk bij Duurstede, Dinsdag naar Arnhem, Woensdag naar Zutphen, Donderdag naar Deventer en Vrijdag komen we aan in Zwolle waar de eerste week eindigt. Het is, naast de leerzame cursus van Annita, ook een fantastische vaarroute met hele mooie plaatsen.

De tweede midweek, de IJsselroute start op zaterdag van Zwolle naar Kampen, Zondag naar Harderwijk, Maandag naar Spakenburg, Dinsdag naar Muiden en Woensdag naar Amsterdam, Oosterdok.

Mensen die beide midweken willen volgen, kunnen de nacht van vrijdag op zaterdag aan boord blijven in Zwolle.
Bij inschrijving melden als: A12 of Rijnroute voor de eerste week of Annita I
A17 of IJsselroute voor de tweede week of Annita II
Let op: eerste week vertrek vanuit Amsterdam en aankomst in Zwolle, en de tweede week is het vertrek vanuit Zwolle en aankomst in Amsterdam.

De Quiltweek moet nog verder ontwikkeld worden, het wordt een quiltmidweek op een mooie locatie in de natuur. Hierdoor kunnen de quilters die liever de naaimachine hanteren ook mee blijven doen, wat wel zo gezellig is. Het onderzoek is bezig. Tot nu toe is de prijs aan de hoge kant van de bekeken accommodaties of de ruimtes te klein of je krijgt geen geld terug als de reis door een covid uitbraak niet door gaat. Mochten jullie nog tips hebben, graag een mailtje naar mij op info@ymkje.nl, appen mag natuurlijk ook.

Als de quiltweek door gaat, zal dit waarschijnlijk weer de tweede week van oktober zijn.

Wat laatste nieuwtjes

Er staat al één workshopleider vast voor 2023 namelijk Margreet Vonkeman

Hier een kleine introductie door Margreet zelf.

“Wat leuk om uitgenodigd te zijn als docent op de breiboot van Ymkje. Je kunt niet blijer maken dan met een aantal mensen tegenover mij die ik iets kan leren. Ik vind het leuk om verschillende breitechnieken te ontdekken, maar ik vind het nog veel leuker om ze door te geven.

Als dochter van een handwerkjuf heb ik op mijn vierde leren breien. Ik heb daarna van alles geleerd en geprobeerd op handwerkgebied. Maar na al die jaren blijf ik toch het meeste geboeid door alles wat mogelijk is met een draadje en wat breinaalden.

Mijn passie ligt in het leren van breitechnieken van over de hele wereld. Als ik niet de finesses kan leren uit een boek, dan reis ik met liefde naar het land zelf om de experts op dit gebied te raadplegen. Naast dat ik technieken volgens de authentieke manier wil beheersten en overbrengen, probeer ik altijd het originele materiaal te pakken te krijgen. Dit ook uit respect voor de tradities van een land. Het voegt voor mij iets essentieels toe.

Sinds 2014 geef ik cursussen in verschillende breitechnieken. Zo heb ik lessen verzorgd voor vakleerkrachten in Handwerken in het basisonderwijs, maar ook een heel studenten dispuut leren breien. Sinds 2019 verzorg ik deze cursussen via mijn eigen bedrijfje Breiwerck. Mede door de beperkingen die corona hebben opgeleverd, heb ik ook diverse facebookgroepen, maar er gaat niks boven lesgeven in het echt.

Hoogtepunten in mijn breileven tot nu toe zijn geweest:
Het winnen van Sockmadness in 2012
Mijn patroon Harlequino is gebruikt in de finale van Sockmadness 2015
Het afronden van de kunstacademie de Werker met onder andere het kunstwerk “Warme trui”
Mijn reizen naar Letland om daar de techniek van het breien van Letse wanten te leren van de breimasters.

Ik weet nu nog niet, welke techniek ik in 2023 over zal brengen op de breiboot Avontuur. Ik heb nog wat wensen liggen voor nieuwe technieken. Maar het gaat zeker een uitdaging worden.”

Waarschijnlijk wordt het fair-Ilse breien van een omslagdoek naar eigen ontwerp- en kleurenkeuze.

Tot slot nog een nieuwtje van “zijmaakthet”
Op 17 februari komt er een nieuw dierenboekje op de markt. Natuurlijk is deze ook te bestellen op de website van Annita zelf.
Dit wordt de nieuwe ster: Stokkie

De volgende nieuwsbrief verschijnt in mei, voor vragen of suggesties je kunt mij altijd mailen op info@ymkje.nl of appen via 06 2 1995 222. Deze nieuwsbrief kun je eind februari ook terug vinden op www.ymkje.nl
ik ben ook op Facebook te vinden onder: Ymkje, Creatieve reizen.

Een prachtige tocht dwars door Amsterdam

Heb jij foto’s van jouw projecten?

  • Je kunt deze naar mij toe mailen met een klein verhaaltje erbij.
    Mocht je liever anoniem in de nieuwsbrief komen, meld dit er even bij dan zorg ik hiervoor.
  • Ik ben op Facebook te vinden onder:  Ymkje Creatieve reizen.
  • De volgende nieuwsbrief komt in mei 2022

 

Ymkje Rypkema
Ymkje.nl – Creatieve reizen