We zijn nog, met veel enthousiasme,
volop bezig met ons programma voor 2023!

Volgeboekt!!

Monique Boonstra Kantbreien

9 juni – 12  juni 2023
Reisnummer : Breirol 2023

Rita heeft haar sporen verdiend in de breiwereld. Ze leerde vroeger het breien van haar moeder en heeft geschiedenis gestudeerd. Door deze studie raakte zij telkens meer geïnteresseerd in de geschiedenis van handwerken, met name het breien. Dit is haar verhaal:

Ïk heb op de Haarlemmerdijk bij Weldraad gewerkt in Amsterdam en begon met les geven. Ook verleende ik eerste hulp bij breiproblemen van de klanten. Ik begeleidde de breiwerken op Texel en ontwierp samen met Suzanne Punt kerstballen, waar we zelfs een prijs mee wonnen op Shetland. Via Weldraad kwam ik in contact met Loret Karman, waarmee ik samen met haar in 2017 de Amsterdamse Steek oprichtte. Bij de Amsterdamse steek gaf ik les in veel verschillende breitechnieken, zoals Brioche, kleur breien, Japans breien en ga zo maar door. Maar het allerleukste vond ik wel les geven in historisch breiwerk. Tijdens deze cursus, heb ik onder begeleiding van Gieneke Arnolli, conservator van het Fries Museum,  in het depot van dit museum oude breirollen bekeken.

Breirollen zijn lange lappen, meestal gebreid van dun katoen, met verschillende steken achter elkaar. Dit onderwerp liet ons niet meer los en zo ontstond het idee om deze rollen en hun geschiedenis verder te onderzoeken. Hierdoor kwamen we er achter dat diverse breirollen nog in particulier bezit zijn met de daarbij behorende verhalen en foto’s. Met een groep cursisten, Histeam, reconstrueerden we een breirol uit het Fries museum van 5 meter lang, waar geen patroon van bestond. Hiervan zijn weer telpatronen gemaakt en is het inmiddels mijn passie om breipatronen uit de 19e eeuw te reconstrueren. Deze patronen zijn voor ons vaak moeilijk te begrijpen en vergen de nodige kennis om deze om te zetten in telpatronen.

Rita vertelt verder: tijdens deze breiboot vierdaagse, neem ik jullie mee in de geschiedenis van het breien, in het bijzonder de breirollen. Er komt meer aan de orde dan alleen de breisteken. We zullen het hebben over het handwerkonderwijs, de rol die handwerken heeft gespeeld in de emancipatie van vrouwen in de 19e eeuw en het ontstaan van gedrukte breipatronen. Ook ga je ervaren om zo’n oud patroon na te breien en welke problemen je dan tegen kunt komen. Jullie gaan zelf steken reconstrueren vanaf een foto. Je leert hierdoor een breiwerk te “lezen”. Oefening baart kunst, en ook nog eens hele nuttige kunst!  Ik beschouw breien eerder als een ambacht dan als een kunst. Vooral het technische aspect van het breien, de mogelijkheden die een simpele steek biedt, blijf ik fascinerend vinden.

 

Route met de breiboot Avontuur: De Hollandroute

Vrijdag : vertrek vanuit Amsterdam, zo snel mogelijk, zodat we nog tijd hebben om naar de leuke breiwinkel te gaan en de stad Haarlem te bekijken. We liggen midden in het centrum op het Spaarne.

ymkje.nl
Leiden Foto Anneke Wulling

Zaterdag : varen we naar Leiden. Ook hier liggen we in het centrum, vlakbij de Zijlpoort. De breiwinkels zijn echter wel een eindje lopen, maar zeker de moeite waard. In Leiden zit het TRC (Textiel Research Centre) welke zich dichter bij het schip bevindt. Het TRC houdt zich bezig om textiel te verzamelen van over de hele wereld en zo het culturele erfgoed te conserveren en bewaren. Ik hoop dat het TRC deze zaterdag bij uitzondering open wil gaan, maar heb nog geen reactie ontvangen

ymkje.nl
Westeinderplassen Foto: Ditte v/der Schuit

Zondag : vertrekken we naar Kudelstaart. We liggen aan een steiger wat een geweldig uitzicht geeft over de Westeinderplassen.

Maandag : varen we dwars door de Kostverloren Vaart terug naar de thuishaven het Oosterdok, steiger 4 in Amsterdam. 

Monique Boonstra KantbreienRita Huijink Breirol

9 juni – 12 juni 2023
Reisnummer : Breirol 2023

Prijs:

Kleine éénpersoonshut : € 610

Grote éénpersoonshut  : € 660 

Twee persoonshut*       : € 510* per persoon

*Uitsluitend samen te boeken