Mei 2020 (Breien)

Ymkje Creatieve Reizen

Ymkje.nl
Creatieve reizen

NIEUWSBRIEF

Wat een toestanden allemaal. Ik hoop met heel mijn hart dat jullie allemaal gezond zijn en blijven.
Het wordt nog spannend of de breireis in juni door kan vinden. Ik blijf positief en duim dat we straks in juni een schitterende tocht gaan maken. 

In de tussenliggende tijd, heb ik niet stil gezeten en heb heel wat af gebreid. Letterlijk, er waren wat projectjes blijven liggen, welke nu (eindelijk) klaar zijn zoals:

Mijn handschoenen, één had ik af en de andere moest ik nog aan beginnen. Dit patroon heb ik uit RAUMA, garn 2019 1 votter 1 2 gammelserie 316. De patronen zijn in het Nederlands en er zit een telpatroon bij.

Het leuke vind ik, het telpatroon, hierdoor werkt het toch sneller dan breien met één kleur. Daarnaast zijn ze nu extra dik, lees extra warm. Eigenlijk behoren ze in een punt te eindigen, maar mijn voorkeur gaat uit naar ronde wanten. Dus een kleine aanpassing gedaan.

Onze zoon Tommy, gaat trouwen in mei. Het grote feest is helaas een jaar verschoven, maar het huwelijk gaat wel door; met een klein select groepje.

Het thema is rood, wit, blauw. Ik heb voor Toon, mijn man een stropdas gebreid in de linnensteek. Het is een eigen ontwerp. Ik had er op een gegeven moment wel genoeg van. Het is zo’n lange sliert. Ik heb van een vriendin het averechts terug breien aangeleerd, zodat ik de pennen niet telkens hoef te wisselen van hand. Dit scheelt een hoop draadverwarring.

Het volgende project is een paar sokken breien voor mijzelf, ook een eigen ontwerp. Deze sokken zijn inmiddels af en zitten lekker.

Nu ben ik bezig met de KAL van Naantje Knit. Het is een knuffeldeken bestaande uit vierkante lapjes van vijftien centimeter. Mijn lapjes worden 20 cm. Elke week komt er twee nieuw breilapje bij en krijg je een grote variatie van verschillende breipatronen. Een goede oefening dus in de vele breitechnieken. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, dan kun je naar Ravelry gaan of naar de website van naantjeknit.nl

Naast het breien ben ik bezig om de breireizen in 2021 voor te bereiden.

De data zijn nog niet precies bekend, maar volgend jaar staan in ieder geval al twee kanjers van breisterren vast. In het voorjaar komt Naantje Knit. Zij wil graag in deze midweek de workshop topdown breien van een trui geven, wat volgens haar makkelijk moet kunnen. Vooral het begin is moeilijk om te meerderen en minderen en de short rows, hier is alle tijd voor, maar hoe verder het breiwerk vordert hoe makkelijker het wordt. Dus geen probleem voor een midweek en àls je eenmaal de techniek door hebt, worden al je truien breien kinderspel.

In het najaar komt Annita Wilschult en geeft een midweekworkshop. Zij is medeauteur van de boekjes: Zij maakt het . Elk boekje geeft uitleg over het breien van een dier of pop. De dieren worden in 1 keer gebreid, dus armen en benen naai je niet later er aan vast. Haar meest recente creatie is het varkentje. Alle dieren zijn even snoezig en nodigen je uit om ze te maken. Tijdens het maken leer je spelenderwijs veel technieken, die weer handig zijn in andere breiwerkjes.

Daarnaast heb ik gevorderde plannen om een breiweek in Friesland te organiseren op een klipper(tweemaster). Deze week, moet nog verder uitgewerkt worden, maar de ideeën dwarrelen al in mijn hoofd rond.

Maar eerst 2020!

Tommy heeft het schip vaarklaar gemaakt en wacht op toestemming rijkswege om van wal te steken. Ik heb er zin en ik hoop jullie ook.

Tot ziens aan boord.

Ymkje Rypkema
Ymkje.nl