Historisch breien - Rita Huijink

15 juli – 19 juli 2024
Reisnummer :  Historisch breien – Rita Huijink VOLGEBOEKT

Mocht je toch interesse hebben, meld je vooral aan voor de reservelijst.

Historisch breien met Rita Huijink

Ymkje vroeg mij om iets over mezelf te vertellen en over mijn brei-ervaring, dus ik stel me hier kort voor.

Ik werd 58 jaar geleden geboren in Amsterdam en mijn jeugd doorgebracht in Zwanenburg. Ik neem aan dat ik van mijn moeder leerde breien maar ik kan me dat niet meer herinneren. Wel weet ik dat ik al kon breien toen ik in de laagste klassen van de lagere school zat. De handwerkles was aan mij niet echt besteed en ik hielp vooral mijn klasgenoten bij het ontrafelen van zweterige, plakkerige katoenen breiwerkjes.

Na mijn middelbare schooltijd studeerde ik geschiedenis. Langzamerhand raakte ik daarom ook steeds meer geïnteresseerd in de geschiedenis van handwerken en breien in het bijzonder.

In 2013 besloot ik wat meer met mijn hobby te gaan doen en ging ik werken bij wolwinkel Weldraad op de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Daar begon ik ook met les geven en mensen op weg te helpen met hun breiwerk.

Ik begeleidde ook de breiweken op Texel en ontwierp samen met Suzanne Punt kerstballen waarmee we zelfs een prijs wonnen op Shetland.

Via Weldraad kwam ik in contact met Loret Karman en met haar richtte ik uiteindelijk in 2017 breischool “De Amsterdamse Steek”op.  Met Loret maakte ik een jurk en trui voor Tess van Zalinge die te zien was tijdens de Amsterdam Fashion week 2016 en we vlochten Volendammer Dasjes voor Walther van Beirendonck die op een modeshow in Parijs te zien waren.

Het lijkt mij leuk om jullie tijdens onze bootreis mee te nemen in de geschiedenis van het breien. Vanaf het jaar 1000 tot nu.

Breien heeft in de geschiedenis een belangrijkere rol gespeeld dan je zou denken.

Zo zullen we het bijvoorbeeld hebben over de breigilden uit de 16e eeuw voor soldaten, breien als spionage, de ontwikkeling van het handwerkonderwijs in de 19e eeuw. Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik het leuk vind om de verhalen hierover te delen en dat we waarschijnlijk allerlei historische zijwegen zullen bewandelen.

Daarbij zullen we verschillende werkstukjes zelf maken en technieken bespreken en uitvoeren die bij de verschillende periodes horen.

Kortom een boeiende, interessante, vijfdaagse vol met historie en breiactiviteiten.

De route is ook heel bijzonder. We vertrekken vanuit Leeuwarden, Friesland en gaan via de Weerribben naar Kampen toe.

Route Friesland-Weerribben 15 - 19 juli 2024

Maandag, 15 juli
vertrekken we vanuit de culturele hoofdstad van 2018, Leeuwarden. Leeuwarden kent veel historie en  is de grootste stad van de Friese elf steden.  Er zijn vele leuke winkeltjes te ontdekken, historische panden en musea. Er is zeker tijd om Leeuwarden even in te gaan mochten jullie dit willen. De plaats waar we deze dag gaan overnachten is Grouw. 

Grouw is een mooi dorp  en heeft een wolwinkel Van draad. Zij gaan speciaal voor ons open op maandagmiddag of dinsdagochtend.

Dinsdag, 16 juli
we gooien deze dag de trossen los en varen naar Langweer. Langweer is een echt watersportdorp. Het ligt aan de Langweerder Wielen en kent vele gezellige terrasjes en winkeltjes.

woensdag, 17 juli
vertrekken we vanuit Langweer naar Lemmer. Lemmer is groter en van vroeger uit een echt Vissersdorp gelegen aan de Zuiderzee. Nu ligt het aan het IJsselmeer, waardoor het ook een pleisterplek is van de oude Zeilschepen (de Bruine Vloot).

Donderdag, 18 juli
varen we vanuit  Lemmer door naar Vollenhoven en verlaten hiermee Friesland en zijn we in de Weerribben. De Weerribben is een schitterend mooi natuurgebied. We meren af in Vollenhoven. Dit dorpje lag vroeger eveneens aan de Zuiderzee, maar door de inpoldering herinnert de haven en de schitterend mooie oude panden hieraan.

Vrijdag, 19 juli
verlaten we de Weerribben en gaan we over de IJssel naar Kampen toe. Het eindpunt van deze Breireis.   Kampen, is een prachtige historische Hanzestad, die beslist de moeite waard is om te bekijken. Er is een treinverbinding van Kampen naar Zwolle

Historisch breien – Rita Huijink

15 – 19 juli 2024
Reisnummer : Historisch breien Rita Huijink

Prijs:

Kleine éénpersoonshut : € 765
Grote éénpersoonshut  : € 815
Twee persoonshut*       : € 665 per persoon

*Uitsluitend samen te boeken. 

De prijzen zijn inclusief alle havengelden en toeristenbelasting, de maaltijden, overnachtingen en de workshops.